Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Πυροσβεστήρας αφρού υψηλής πίεσης. Ένα αποτελεσματικό και φθηνό μέσο την εποχή της οικονομικής κρίσης.



Το 2004 το Πυροσβεστικό Σώμα, στα πλαίσια προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προμηθεύτηκε πυροσβεστήρες αφρού υψηλής πίεσης με βάση μεταφοράς πλάτης, πιθανότατα για χρήση από τις ομάδες πυρασφάλειας των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων.
 Οι πυροσβεστήρες αυτοί είναι τύπου HiPress 02/010, της Γερμανικής εταιρείας HNE Technologie AG .


 Οι εν λόγο πυροσβεστήρες είναι χωρητικότητας 10 λίτρων αφρού AFFF, φέρουν εξωτερικό φιαλίδιο ατμοσφαιρικού αέρα 2 λίτρων ως προωθητικό, λειτουργούν σε πίεση 34 bar, φέρουν αυλό αφρού τύπου πιστόλι που επιτυγχάνει μήκος συμπαγούς βολής 16 μ. και διάρκεια 22 sec., έχουν βάρος 15 κιλά άδειοι και 25 κιλά γεμάτοι, κατασβεστική ικανότητα 21 Α /233 Β και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 1000 Volts/ σε 1μ απόσταση. Διαθέτουν ειδική βάση πλάτης (back pack) εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να μεταφέρονται με ευκολία από ένα πυροσβεστικό υπάλληλο 





αλλά μπορούν να μεταφερθούν και από τη χειρολαβή που διαθέτουν στο πάνω μέρος, ειδικά αν ο υπάλληλος πρέπει να φέρει αναπνευστική συσκευή

Ο κάθε πυροσβεστήρας παρελήφθη με εφεδρικό φιαλίδιο.
Όπως αναφέρθηκε ο πυροσβεστήρας HiPress 02/010 παράγει και χρησιμοποιεί αφρό τύπου AFFF. Το σημαντικό για τη σημερινή εποχή είναι ότι η επαναπλήρωσή του γίνεται στην Υπηρεσία, χρησιμοποιώντας 9,4 λίτρα πόσιμου νερού και 0,6 λίτρα αφρογόνου AFFF (αναλογία 6%), που διαθέτουν όλες οι Π.Υ., ενώ το φιαλίδιο ατμοσφαιρικού αέρα γεμίζει στα μηχανήματα πλήρωσης αναπνευστικών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρήσης του είναι σχεδόν μηδενικό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορητούς πυροσβεστήρες που χρησιμοποιούμε και έχουν ένα σημαντικό κόστος επαναπλήρωσης. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι πυροσβεστήρες όταν παραλήφθηκαν θεωρήθηκαν άβολοι, ογκώδεις και δύσχρηστοι, με αποτέλεσμα οι περισσότερες Υπηρεσίες να μην τους χρησιμοποιήσουν και να παραμείνουν στις αποθήκες. Το 2011 εν μέσω της μεγάλης οικονομικής χρήσης που αντιμετώπιζε η χώρα και διαπιστώνοντας την περικοπή εγκρίσεων δαπανών για την επαναπλήρωση των φορητών πυροσβεστήρων, ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να κάνει χρήση των δύο (2) πυροσβεστήρων αφρού υψηλής πίεσης που διέθετε και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε, προκειμένου να ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους. Οι πυροσβεστήρες τοποθετήθηκαν μόνιμα στα δύο οχήματα Mercedes Vario 815D (1.1.1o &1.20) που επεμβαίνουν στο σύνολο σχεδόν των αστικών συμβάντων


Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι πυροσβεστήρες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε κάθε είδους αστικές πυρκαγιές (οικίες, αυτοκίνητα, απορρίμματα)

 Το μεγάλο μήκος βολής  και η ικανοποιητική ποσότητα κατασβεστικού υλικού, επιτρέπουν την άμεση αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των αστικών συμβάντων πυρκαγιάς στα οποία καλείται να επέμβει η Υπηρεσία, με ένα φιλικό υλικό όπως ο αφρός AFFF, το οποίο διαθέτουμε εν αφθονία. Η βάση πλάτης δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς του σε μεγάλες αποστάσεις, από ένα άτομο, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ο περιορισμός στη χρήση αναπνευστικής συσκευής από κάποιον που φέρει τον πυροσβεστήρα, επιλύεται με τη χρήση του χωρίς τη βάση πλάτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο που δέχεται δύο φιάλες ανθρακονημάτων, εκ των οποίων η μια θα μπορούσε με κατάλληλο μειωτήρα να συνδέεται σε αναπνευστική προσωπίδα.

Εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος πυροσβεστήρας και ειδικά η έκδοση των 6 λίτρων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, με χρήση αφρού δασοπυρόσβεσης τύπου Α. Αν σκεφτούμε ότι οι επινώτιοι πυροσβεστήρες νερού ζυγίζουν περίπου 20 κιλά, καταλαβαίνουμε την πολλαπλάσια αξία ενός τέτοιου πυροσβεστήρα που θα χρησιμοποιούσε αφρό με πίεση 36 bar.
Καταλήγοντας συμπεραίνεται ότι αξιοποιώντας το υπάρχον υλικό αλλά και προμηθευόμενοι κάποιο νέο, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά το κόστος λειτουργίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις στην αποτελεσματικότητα επέμβασης, το αντίθετο μάλλον αυξάνοντάς την.

Tου Πυράρχου Σπυρίδωνα Γ. Βαρσάμη*


* Ο Πύραρχος Σ.Γ. Βαρσάμης είναι Διοικητής 1ου Π.Σ. Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος Δασολογίας & Φ.Π./Α.Π.Θ. & απόφοιτος της Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ./Γ.Ε.ΕΘ.Α..

Ετικέτες , ,